top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

Baotou Toksik Gölü

Baotou Toksik Gölü, 2015 yılında BBC muhabiri Tim Maughan’ın ortaya çıkardığı İç Moğolistan’daki bir çevresel felaket örneğidir.


Maughan bölgeyi şöyle tasvir ediyor:

“Kıyı boyunca uzanan düzinelerce boru, gölü çevreleyen rafinerilerden yoğun, siyah, kimyasal atık boşaltıyor. Sülfür kokusu ve boruların gürültüsü duyularımı işgal ediyor. Dünyadaki cehennem gibi hissettiriyor…”

Baotou Gölüne boşaltılan söz konusu sanayi atıkları esasen gündelik hayatımızda yer alan ve hatta bazen vazgeçilmez olduklarını düşünebildiğimiz ürünlerden “kalanlar”: Yeşil enerjinin bir örneği olan rüzgâr tribünlerinde ve elektrikli otomobillerin motorlarında, hatta akıllı telefonlar ve televizyonların elektronik devrelerinde kullanılan nadir toprak elementleri… Gölü ve bölgeyi kontrolü altında tutan Çin hükümeti bu elementlerin dünya tedarikçisi konumunda aynı zamanda. Maughan’ın yazdığına göre bu elementlerin dünya arzının %95’ini Çin tek başına karşılıyor.

(Görsel: Liam Young)


Maughan'ın şu sözleri teknoloji ve sanayi ile ilişkimizi yeniden düşünmeye teşvik edici nitelikte:

"Nadir toprak madenciliğinin etkilerini bizzat gördükten sonra, her gün kullandığım aletlere aynı şekilde bakmam mümkün değil. Geçenlerde Apple'ın akıllı saatini duyurmasını izlerken aklımdan bir düşünce geçti: bir zamanlar Dünya'dan çıkarılan minerallerle saatler yapar ve onlara değerli yadigârlar gibi davranırdık; şimdi daha da nadir mineraller kullanıyoruz ve onları her yıl güncellemek isteyeceğiz. Teknoloji şirketleri bizi sürekli olarak bir üst modele geçmeye, en yeni tableti ya da telefonu almaya teşvik ediyor. Ancak her şeyin Bautou gibi bir yerde ve ufka kadar uzanan korkunç bir zehirli gölde başladığını unutamıyorum."



Kaynak: BBC

bottom of page