top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

Bedenlenmiş Zihin: Bilişsel Bilim ve Uzak Doğu Geleneği (Francisco J. Varela)

Bedenlenmiş Zihin, insan deneyiminin spontane ve yansıtıcı boyutunun benzersiz ve sofistike bir şekilde ele almaktadır. Yazarlar, ancak bilimdeki zihin ile deneyimdeki zihin arasında bir ortak zemin duygusuna sahip olarak biliş anlayışımızın daha eksiksiz olabileceğini savunmaktadır. Bu amaçla, bilişsel bilim ile Budist meditatif psikoloji arasında bir diyalog geliştirmekte ve bunu fenomenoloji ve psikanaliz gibi diğer geleneklerle ilişkili olarak konumlandırmaktadırlar.

Francisco Varela, hocası Humberto Maturana ile birlikte "otopoez" kavramını biyolojiye kazandırması, fenomenoloji ve birinci şahıs yaklaşımlarını biyoloji ve nörobilime taşıması ve bilim ile Budizm arasındaki diyaloğu teşvik etmek amacıyla Zihin ve Yaşam Enstitüsü'nü kurmasıyla tanınan bir biyolog, filozof ve nörobilimcidir. Gözden geçirilmiş bu baskı, Evan Thompson ve Eleanor Rosch'un önemli giriş yazılarını içermektedir; yazarlar böylece çalışmanın temel argümanlarını açıklığa kavuşturmakta ve kitabın temalarını genişleten sonraki araştırmaları tartışmaktadırlar, ayrıca uzak doğu gelenekleri ve farkındalığa yönelik yenilenen teorik ve pratik bilgiler de vermektedirler.

Farkındalık temelli stres azaltma programının yaratıcısı Jon Kabat-Zinn'in önsözü ise kitabın bağlamını sunmakta ve eserin, kendi yaşamı ve çalışmaları üzerindeki etkisini açıklamaktadır.


bottom of page