top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

Biricik ve Mülkiyeti (Max Stirner)

Stirner önsözde şunları yazar: "Tanrı'nın işi, insanlığın işi, gerçeğin işi, iyinin işi, doğrunun işi, özgürlüğün işi ve daha niceleri. Bunların hiçbiri benim işim değildir, benim işim sadece benim olandır ve o genel değil, biriciktir, benim gibi. Hiçbir şey benden üstün değildir!"

Biricik ve Mülkiyeti, insanın özgürce hareket etmesini engelleyen otoriter yapıların hayata nasıl hükmettiği üzerine bir tartışmadır. Bireyciliğin köktenci bir yorumu olarak kitapta Stirner, Prusya'yı ve modern Batı toplumlarını eleştiri süzgecinden geçirir. Bu eleştiri, tüm ideolojileri ve dinleri, insana hükmettikleri ölçüde kapsayarak düşünsel geleneklere doğru genişler. Bir yandan Hıristiyanlığa ve geleneksel ahlaka, diğer yandan hümanizme, faydacılığa, liberalizme ve o dönemde filizlenmekte olan sosyalist hareketin çoğuna Hegel sonrası bir eleştiri getirirken diğer yandan milliyetçilik, devletçilik, komünizm ve hümanizm gibi popüler ideolojiler de eleştiriye konu edilir.


Anarşizm, varoluşçuluk, nihilizm ve postmodernizmin gelişimi üzerinde önemli bir etkisi olduğu düşünülen Biricik ve Mülkiyeti, Max Stirner tarafından ilk olarak 1844'te yayımlanmış ve kendi okuyucusunu aramaya koyulmuştur.

bottom of page