top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

Dünyanın Sefaleti (Pierre Bourdieu vd.)

Dünyanın Sefaleti, Pierre Bourdieu’nün yönettiği bir araştırma ekibinin 1990'larda Fransa'da yürüttükleri yoksulluk araştırmasıdır...


Araştırmanın esas amacı, toplumsal sefaletin görünür hale getirilmesiyle neoliberal uygulamaların sonuçları hakkında bir fikir vermektir. Bunun için Bourdieu ve ekibi muhtelif mekanlardan, farklı yaşam alanlarından kesitlerden ve farklı kimliklerden insanlarla temas kurarak “dillendirilmemiş-dillendirilemeyen” ortak toplumsal sorunları açığa çıkarıyorlar: banliyöler, kenar mahalleler, göçmenler, gençler, işçiler, sendikalar, memurlar, esnaflar, polisler, öğretmenler, yargı mensupları, öğrenciler, emekliler, işsizler, çiftçiler…


"Tecrit edilmiş kent merkezlerinde kamu sektörünün ileri derecede zayıflamış olduğunun en iyi göstergesi okullardır. Beyazlar ile orta üst sınıfların batan bir gemiyi terk eder gibi terk ettiği Chicago'nun okul sistemi, getto çocuklarının alternatifsizlik yüzünden adeta 'istiflendiği' bir tedrisi yığınına dönüşmüştür..."
"La misère du monde [Dünyanın Sefaleti], Pierre Bourdieu külliyatının başyapıtlarından biri. Gerek hacim, yoğunluk gerekse de devasa bir kolektif mesainin ürünü olması açısından doğrudan la distinction’la1 karşılaştırılabilecek türden bir eser. Ancak kurulabilecek benzerlikler neredeyse tamamıyla bununla sınırlı. 60’lar başı-80’ler sonu Bourdieu üretiminin en seçkin örneği olan la distinction, sınıfsal düzeyde kurulabilecek homolojilerin peşinde istatistiki yöntemlerin (bilindiği üzere Bourdieu’de bunun adı mütekabiliyet analizidir) en yoğun ve kompleks biçimde kullanıldığı çalışma olarak ön plana çıkar. En az bir o kadar hacimli olan la misère du monde ise, başından beri kamusal bir müdahale olarak tasarlanmış olması hasebiyle, özellikle epistemolojik ve metodolojik açıdan bambaşka bir araştırma protokolü çerçevesinde kurgulanır ve karşımıza alışık olmadığımız türden bir Bourdieu çalışması çıkartır."

Levent Ünsaldı.








bottom of page