top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

Kültürel Antropoloji: Temel Kavramlar (Robert H. Lavenda, Emily A. Schultz)

Özellikle etnografiden ve diğer yardımcı okumalardan geniş ölçüde yararlanmayı tercih eden antropologların eksiklerini gidermeye yönelik bir bakış açısıyla hazırlanmış olan bu kitap, çağdaş kültürel antropolojinin temel fikir ve uygulamalarına kısa ve net bir giriş niteliğindedir. Standart bir ders kitabı olmayan Kültürel Antropoloji: Temel Kavramlar, antropologların çalışmalarında kullandıkları terim ve kavramların açıklamalı bir bibliyografyası gibidir. Kitap, öğrencileri etnografiyi daha etkili ve daha az kafa karışıklığı ve yanlış anlama ile okumaya hazırlayacak niteliktedir aynı zamanda.


Yazarlarından Robert H. Lavenda, Antropoloji Profesörüdür ve St. Cloud State Üniversitesi Sosyoloji ve Antropoloji Bölümü Eş Başkanıdır, Emily A. Schultz ise aynı üniversitede Antropoloji Profesörüdür.


Tanıtım bülteni:

Kültürel antropolojinin önemli isimlerinden olan Robert H. Lavenda ve Emily A. Schultz’un on iki bölüm ve bir ekten oluşan Kültürel Antropoloji: Temel Kavramlar adlı bu kitabında; kültür, insanın anlam yaratma süreci, dil, din, mit, ritüel ve akrabalık gibi kavramlar tarihsel-toplumsal bağlamlarıyla ve antropolojik bakış açısıyla ele alınmıştır. Sosyal bilimler ve özellikle antropoloji ve sosyoloji ile ilgilenenler için temel kaynak niteliğindeki bu eserde; başlangıcından bugüne kadar antropolojinin bilim olarak nasıl algılandığı, küreselleşme, teknoloji ve bilim antropolojisi gibi konular ayrıntılı şekilde irdelenmektedir.


Kitabın sonunda verilen etnografya metinlerini yazmak ve okumak konusundaki ek bölüm, saha çalışması yapıp metin yazacak veya etnografi metinleri okuyacak kişiler için bir rehber niteliği taşımaktadır. Kültürel antropolojide teori, siyasal ve iktisadi antropoloji ve tıp antropolojisi, cinsellik, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet ve toplumsal örgütlenme gibi konular, derinliğinden ve zenginliğinden bir şey kaybetmeden açık ve anlaşılır biçimde anlatılmıştır. Sosyal ve kültürel antropoloji disiplinine dair hemen her kavramın işlendiği kitap, Türkiye’deki antropoloji çalışmalarına özgün bir katkı sunmayı amaçlamaktadır.

bottom of page